CHeKlist Persiapan Ibu dan Anak

Thursday, August 30, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012

belum terlewat rasanya..nak beri ucapan hari raya....

"salam aidilfitri dari saya dan en.suami
jika ada tersilap kata dan terkasar bahasa...
jika ada ucapan yang menginggung hati dan perasaan secara sedar atau tidak..
jika ada tulisan yang menyakitkan jiwa dan raga...
jika ada hutang-piutang...bagitaulah kami...mungkin kami terlupa...
halalkan makan minum kami... maaf zahir dan batin..."

ini je la gambar hari raya kami yang pertama..itu pun gambar hari raya ke-2..raya pertama sangat sibuk dengan bara-an dan sambut tetamu...

Tuesday, August 14, 2012

update baju raya untuk ibu mengandung

tahun ni, baju raya dah ada 3 helai....rasanya cukuplah buat raya 2012 ni...

baju kurung untuk ibu mengandung adalah sangat limited....jalan-jalan dekat shopping complex kebanyakan nya mencadangkan jubah sebagai baju raya....

disini ada beberapa cadangan untuk ibu mengandung mencari pakaian yang sesuai untuk hari raya

cadangan 1:  mumdreams

ini baju raya saya, dah cuba baju ni dan sangat puas hati walau beli secara online....

cadangan 2 : dynas boutique

ini hasil pembelian saya....disebabkan baju ni sgt sesuai untuk mengandung dan menyusukan bayi...bagi saya sangat berbaloi...kain lycra dan sgt selesa...saya beli masa expo baby di KLCC..dynas sendiri yang layan saya membeli belah...dynas sgt sweet dan kurus, baru 2 bulan lepas bersalin!!


cadangan 3: poplook

beli online juga..dress kosong warna purple...kene cari tudung colourful yang matching dengan baju ni...baju ni bergantung pada saiz perut masing-masing...saya boleh pakai lagi dress ni walaupun dah 7 bulan...


selamat bershopping to all mom-to-be....

Sunday, August 12, 2012

Berbuka puasa 10th Batch SEMESTI at Hotel Midah, KL




Harga buffet di Hotel Midah, KL. antara hotel yang menawarkan buffet pada harga yang berpatutan dengan makanan yang disediakan...buffet terletak di tingkat 6 hotel ini....

aku hanya sempat makan mee kari , kueh -mueh , buah-buahan...yang lain-lain makanan dah tak mampu nak masuk dalam perut..lagi satu tekak org mengandung ni agak cerewet dan tak bole diguna pakai sangat...hehe..dan makan sambil bersembang ni memang cepat kenyang....



Alhamdulillah, hampir 15 tahun tak jumpa kawan-kawan dari SEMESTI(sekolah menengah sains teluk intan)...ada beberapa org berkesempatan jumpa masa kenduri kahwin aku last december..yang lain-lain mostly 15 tahun tak jumpa...lamanya masa berlalu...masing-masing ada haluan sendiri...dan lepas ni moga ada lagi reunion macam ni....boleh buat aktiviti tahunan...

         antara the girls yang dapat hadir....yana,me,nadia(event organizer),zue...
the girls and mizan ( manager Hotel Midah)...disebabkan Mizan GM kat sini, semestian dapatla discount buffet jadi RM45 je...alhamdulillah..siap kami melepak dekat premium suite room lagi...








Wednesday, August 8, 2012

mood raya sudah datang....

tahun ni pastinya ber hari raya dengan suasana yang sangat-sangat berbeza...

sebab :

tetiba raya berdua dgn suami,tahun lepas solo je...dan yang paling seronok raya dengan perut yang semakin hari semakin membesar....strecth mark pun dah kelihatan....:P

owh...dan yang paling tak dapat dibayangkan...raya ke dua dah berhari raya dengan keluarga mertua...

mesti mak aku sedihkan, dah 31 tahun aku sentiasa berhari raya dengan dia...jalan-jalan..shopping-shopping bersama...tiba-tiba raya kedua aku dah takde...ehh...tapi takpe,mak aku ada 2 lagi anak bujang dia beraya bersama...tapi pasti tak sama macam cik ani kan...terbaik!!

baru lepas shopping baju raya..mood shopping baru datang! amacam..cun tak baju raya cik ani...raya mesti mau bergaya!
 baju kurung untuk wanita mengandung disini





berbuka puasa di Shah Alam

hari isnin, Nuzul Quran aku dan en.suami jalan-jalan cari buffet ramadhan..hajat di hati kali ni nak makan dekat hotel...walaupun aku ni tak boleh makan banyak..tp nafsu nak makan kat hotel tu membuak-buak...TQ en.suami...

Kesimpulannya, kalau nak makan dekat hotel yang famous dan sedap silalah booking dulu.

edisi terjah bermula dengan ke Hotel Uitm Shah Alam...aku pernah makan buffet dekat sini dan dessert nya sangat sedap!!
sorry..fully booked! errghhh..kempunannya...dah la murah je...

seterusnya terjah ke INTEKMA....hampa jugak...semua penuh.....


dari pukul 5ptg smpi 6.30 kami merayau-rayau sekitar shah alam nak makan buffet...dari concorde ke blue wave..quality hotel..SACC mall...akhirnya kami makan di kelab shah alam...

Harga buffet : adult members( rm49)/ adult non-members(rm55)

en.suami nampak ada banner buffet ramadhan kelab shah alam...jam dah 6.30 ptg...so kami pun makanlah disana...menu semuanya biasa-biasa saja..takde yang special...cuma aku suka popiah goreng nya dan en.suami minum bergelas-gelas teh tarik...haha...bila tgk bil,baru perasan yang harga kami bayar adalah untuk members..minta halal ye staff KSA...

Oleh kerana, makan dan berjalan-jalan bersama en.suami..makanan kurang sedap dan tempat yang kurang menarik pun akan jadi ISTIMEWA jika bersama....sekian..

nota: Next buffet ramadhan di kelab komuniti cyberjaya dan sabtu di Hotel Midah...sejak duduk KL ni,tiap-tiap minggu makan buffet..huhuhu

Hari isnin minggu depan macam nak ajak En.suami makan di Kelantan Delights lah..macam best...dasar nafsu gajah!

Wednesday, August 1, 2012

Buffet Ramadhan 2012 di SRI PAYUNG


Jika bajet anda untuk buka puasa sederhana, cubalah di Sri Payung

Sri payung bersebelahan dengan Restoran Istana Bambu

Baru semalam aku cuba makan kat sini, overall semua makanan ok ( again tekak orang mengandung )

sebab makan nya sikit je,,bersembang dengan member aku je lebih..kami tak habis pun makan nasi dan lauk...tapi sebelum berbuka..semua lauk kami ceduk...dasar nafsu besar...

patut cuba semua makanan dia...oleh sebab sri payung ni menjalankan perniagaan katering, dah biasa masak dan suasana pun ala-ala makan kat kenduri kawen...kawan aku cakap semua lauk dia sedap...

nak cuba...sila la buat tempahan untuk mengelakkan kesesakan terutama di hari minggu..

salam ramadhan.